S.C. “SADACHIT PRODCOM” S.R.L.
TURDA, STR. NICOLAE TECLU NR. 3
COD UNIC DE INREGISTRARE: 5360833
REGISTRUL COMERTULUI:J12/781/1994
TEL/FAX:0264/313748
S.C. “SADACHIT PRODCOM” S.R.L.
Vizat, Informare
Director Catre
Ing. Rotar Ioan Mihai Biroul Relatii Publice
INFORMATII CARE TREBUIE COMUNICATE PUBLICULUI ÎN CAZUL PERICOLELOR DE ACCIDENTE MAJORE
1. Numele titularului activitatii si adresa amplasamentului
S.C. Sadachit Prodcom SRL, Turda, str. Nicolae Teclu nr. 3, Punct de lucru 22 Decembrie 1989 nr 12 c, Depozit de clor
2. Informatii pentru identificarea, dupa functia detinuta, a persoanei care furnizeaza
informatiile
Director :ing. Rotar Ioan Mihai tel. 0264 313748; 0744575199
3. Înstiintarea autoritatilor competente
S-a transmis Notificare privind obiectivul Depozit clor , care intra sub incidenta HG 804/2007, modificata si completata de HG 79/2009, si se încadreaza în categoria obiectivelor cu risc major din 2004.
- Înregistrare Agentia pentru Protectia Mediului cu nr. din 03.11.2004;
- Înregistrare Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta cu nr. din .
4. Explicarea activitatii desfasurate în cadrul obiectivului
Depozitul de clor este format din doua rezervoare de clor lichid de 50mc fiecare, amplasate in interiorul unei cladiri inchise, semiingropata, compartimentata, construita din beton. Depozitul are posibilitatea de inchidere pe fiecare compartiment si de extragere a aerului viciat cu clor printr-un sistem de ventilatie cuplat la instalatia de absorbtie a clorului. Un rezervor este mentinut in permanenta gol pentru transvazarea clorului lichid in caz de avarie.
Clorul este adus cu cisterne CF . Rampa CF de descarcare a cisternelor de clor este amplasata la un capat de linie CF, fiind prevazuta cu cantar pentru cisterne si cu trasee tehnologice care permit transvazarea clorului lichid din cisterne in rezervoarele de clor.
Traseele tehnologice de clor lichid sunt construite din teava de otel DN 32 mm, realizand urmatoarele legaturi:
-Cisterna- rezervor de clor;
-Rezervor de clor-instalatie de imbuteliere;
-Rezervor de clor- instalatia de fabricare a hipocloritului de sodiu;
-Rezervor de clor activ- rezervor de clor de rezerva.
Imbutelierea clorului lichid are loc intr-o constructie semiinchisa si consta in umplerea containerelor speciale de clor prin transvazarea clorului lichid din depozitul de clor in container datorita diferentei de presiune. Pentru neutralizarea in caz de urgenta instalatia de imbuteliere este prevazuta cu un bazin de neutralizare cu solutie de hidroxid de sodiu.
Tipul productiei este continuu: 24 ore/zi, 7 zile/saptamâna.
5. Denumire comuna si caracteristici periculoase
Substanta chimica: clor lichid, clasificare: toxic (T), corosiv (C);
Fraze de risc: R 23 (toxic prin inhalare)
R 36,37,38 (iritant pentru piele, ochi si sistem respirator)
6. Informatii generale privind natura pericolelor de accidente majore, inclusiv efectele lor potentiale asupra populatiei si mediului
Producerea unor evenimente cu impact negativ asupra mediului si populatiei (accidente majore) pot avea cauze si forme diferite de manifestare.
Accidente majore s-ar putea produce din cauza: dezastre naturale (inundatii si cutremure) sau din motive tehnice, cum ar fi fisurarea recipientilor de clor sau scurgeri de clor din lipsa etanseitatii mufelor robinetilor.
Informatii privind hazardurile naturale specifice zonei: din punct de vedere seismic, zona
amplasamentului depozitului de clor al SC Sadachit Prodcom SRL se încadreaza conform MLPATP 100/1992 în zona de calcul F cu coeficient seismic Ks = 0.08 si perioada de colt Tc = 0.7 sec, fiind ultima zona din clasificarea seismica a României.
Zona este caracterizata cu clima temperat – continentala, cu precipitatii medii de 600 – 700 mm/an, fara alunecari de teren sau inundatii produse în urma ploilor torentiale.
Temperaturile ridicate pot provoca explozie. Clorul nu este un produs combustibil, dar multe substante ard în atmosfera cu clor, ca si când ar arde în oxigen.
În urma acestor accidente potentiale, recipientii de clor se pot avaria, se pot crapa sau fisura. Ca urmare pot sa apara emisii de clor.
Probabilitatea de aparitie unor astfel de accidente chimice este foarte mica, fiind posibil sa nu apara niciodata pe durata întregii vieti a unei instalatii tehnologice, dar nu este neglijabila.
În functie de dimensiunea fisurii recipientului se produc scurgeri de clor gazos. Scurgerile de mici proportii pot afecta persoanele din zona pe o raza de 270 m în toate directiile si persoanele aflate în calea curentului de gaz pe o distanta pâna la 4.5 km. Scurgerile de mari proportii afecteaza persoanele aflate pe o distanta de 450 m în toate directiile, iar persoanele aflate în calea curentului de gaz pe distanta de 7.5 km. Emisia de clor este toxica si coroziva sub actiunea umezelii.
În situatia în care clorul lichid din recipienti ar trece brusc în stare gazoasa, urmare a unei fisuri de mari proportii, poate aparea explozia. Cresterea rapida a volumului determina o unda de soc care porneste de la sursa cu o viteza mai mare decât a sunetului, producând suprapresiuni remarcabile, cu efecte asupra instalatiilor tehnologice, infrastructurilor apropiate, mediului si populatiei.
Vaporii de clor gazos în combinatie cu umiditatea atmosferica produc acid clorhidric cu efecte de arsura specifica. Inhalarea în concentratii mici are efect iritant, iar inhalarea în concentratii mari produce asfixiere. Emisiile de clor gazos pun în pericol viata oamenilor, animalelor si vegetatiei, putând produce daune ireversibile.
7. Informatii corespunzatoare asupra modului în care populatia afectata este avertizata si informata în cazul producerii unui accident major
Pentru cazurile grave de accident major, personalul operatorului economic Sadachit Prodcom SRL va anunta prin telefon directorul acestuia,
8. Informatii corespunzatoare asupra actiunilor pe care trebuie sa le întreprinda populatia afectata si asupra comportamentului pe care trebuie sa îl adopte în cazul producerii unui accident major
Actiuni întreprinse:: personalul alertat din incinta operatorului economic pune în aplicare planul de urgenta interna, ; se introduce alarma la dezastre care consta in : 5 sunete a 16 secunde fiecare cu pauza de 10 secunde intre ele timp de 2 minute.
De asemenea se executa instiintarea localitatilor de pe directia de deplasare a norului toxic prin toate mijloacele posibile ( telefonie, radio etc)
In cazul in care se produce un eveniment major in care sunt implicate substante chimice periculoase, populatia va lua urmatoarele masuri, functie de locul unde au fost surprinse:
Iesirea din zona de actiune a norului de aer contaminat se face prin deplasarea perpendicular pe directia de bataie a vantului. Daca in apropiere exista locuinta, se va intra in aceasta, se va inchide usile si geamurile, se vor pune la partea de jos a acestora orice haina, cearceaf, etc, care, in prealabil vor fi umezite si nu se va iesi din locuinta pana nu se aude semnalul de incetare al alarmei care consta dintr-un sunet continuu de aceeasi intenaitate cu durata de doua minute sau daca se anunta de catre organele competente la radio sau la televizor ca pericolul de intoxicare a trecut.
Daca la sunetul alarmei la dezastre sunteti in locuinta se vor respecta cele de mai sus si se va drumul la radio si televizor pentru a afla ce se intampla si masurile care trebuie luate. In caz ca va simtiti rau se va anunta serviciul de urgenta la numarul de telefon 112, care e apelabil de pe orice telefon fix cat si mobil si se va astepta sosirea echipelor de salvare fara a iesi din locuinta sau a deschide usa ori geamurile.
In caz ca va aflati pe platforma SC Sadachit Prodcom SRL sau pe teritoriul intreprinderilor din vecinatatea acesteia se vor inchide toate usile de acces, geamurile, se vor opri toate instalatiile de ventilatie si se vor baricada acestea cu ce aveti la indemana ( carpe ude, postav, hartie etc) si se vor respecta cele scrise mai sus.
Inchideti instalatiile de incalzire sau nu mai puneti lemne pe focul din soba.
Folosirea mijloacelor de protectie speciale sau improvizate ale cailor respiratorii este foarte importanta ( masti de gaze, carpa umeda la gura si nas)
Respecta indrumarile si comunicarile organelor de protectie civila care vor fi trimise radiofonic si televizat.
Nu consumati alimente sau apa care au intrat in contact cu norul toxic.
Nu impiedica actiunile de interventie.
Nu transmite zvonuri sau stiri exagerate despre situatia creata.
Anunta rudele ca sunteti in siguranta, altfel autoritatile pot pierde timp cautandu-te.
Ajutorul si primul ajutor, scurtarea timpului pentru transportul persoanelor afectate la spital este un element hotarator pentru diminuarea efectelor nocive asupra organismului.
In caz de necesitate se va suna la numarul de urgenta 112.
9. Avand in vedere cele prezentate mai sus, in conformitate cu prevederile legale in domeniu, SC Sadachit Prodcom a elaborat Planul de Urgenta Interna in conformitate cuNormele Metodologice aprobate prin OMAI 647/ 16.05.2005, o copie fiind distribuita tuturor celor care ar putea fi afectati in cazul producerii unui accident major.
IMPORTANT
Exercitiile de simulare a unui accident chimic in care sunt implicate substante chimice periculoase, ( care pot afecta vecinii societatii) se efectueaza impreuna cu organele abilitate ale statului si au loc o data la trei a ni conform legislatiei in vigoare. Aceste exercitii vor fi comunicate de catre societatea Sadachit Prodcom atat in scris cat si radiofonic.
Daca nu s-a anuntat exercitiu de simulare a unui accident chimic si se aude semnalul de Alarma la Dezastre care consta in : 5 impulsuri a 16 secunde cu pauze de 10 secunde intre ele, cu durata totala de 2 minute, va rugam sa respectati masurile aratate mai sus.
10. Detalii asupra sursei de unde pot fi obtinute informatii suplimentare, sub rezerva cerintelor de confidentialitate, stabilite potrivit legii
Sub rezerva cerintelor de confidentialitate stabilite potrivit legii, se pot obtine informatii
suplimentare de la:
- Director Rotar Ioan Mihai: tel. 0264 313748
- Inspector protectie civila Sadachit Prodcom: Rotar Vasile tel. 0264 313748;
Director Sadachit Prodcom SRL
ing. Rotar Ioan Mihai